Kita mengetahui tentang masalah sisa racun serangga, dan kami berazam untuk menghentikan penggunaan racun perosak, tidak menggunakan racun perosak adalah sama seperti tidak lagi mengusahakan penanaman sayur-sayuran. Sebagai petani, membuat keputusan untuk menanam  sayur-sayuran tanpa racun perosak amat sukar sekali, menanam sayur-sayuran tanpa racun perosak adalah bersamaan dengan cacing. Tidak menggunakan racun perosak hanya menjejaskan tuaian begitu mudah, setiap minit adalah ke dalam longkang, tetapi juga hutang beliau. Petani di negara kita bukanlah baka besar. Ia juga boleh hidup dalam industri lain. Tetapi petani di negara-negara berpendapatan rendah yang tidak bernasib baik, seperti India, pada tahun 2017 petani membunuh diri setiap minggu, kerana petani tidak membesar modal, kebanyakan dana bergantung kepada pinjaman untuk berkembang, jika tidak cukup wang untuk membeli racun perosak, serangga perosak di luar kawalan, ia Ia sangat kejam untuk melihat langit untuk membantu dengan perosak yang menghancurkan tanaman. Tiada tuaian, tiada keupayaan untuk kembali pinjaman, tidak ada pengetahuan untuk mencari jalan, jadi bunuh diri. Siapa sangka di sebalik setiap hidangan tunggal kita makan begitu diragui hutan, di belakang sayur-sayuran segar adalah serangga dan peperangan manusia, serangga menang, petani mati; petani menang, makan yang mati, Hidangan adalah pertempuran antara sekumpulan orang dan serangga.

Inline mengatakan ini berkata: “tanpa racun perosak untuk mengawal perosak, ia adalah lebih baik tidak berkembang.” Ya, tidak petani sanggup mengambil risiko, apatah lagi petani, walaupun anda pernah berdiri kedudukan pendapatan tidak pernah dilakukan, “Kurangkan altruistik” benda. Oleh itu, petani dengan hati nurani akan menggunakan racun perosak, dan kita akan makan racun perosak untuk setiap hidangan yang kita makan. Walaupun kita tidak menanamnya, kita juga mempunyai petani “bas” yang menggunakan sayuran dari “bas bas” untuk menanam sayuran. Makanan yang kita makan setiap hari mempunyai sisa racun perosak, yang tidak dapat dielakkan.

Kami berada di luar ladang, ucapan mana-mana, dengan pengalaman kami untuk berkongsi petani racun perosak proses penggunaan dan racun perosak sisa membahayakan kepada badan, menggalakkan semua orang untuk menyertai kami untuk mempromosikan “makan makanan mereka sendiri, berkembang mereka sendiri,” dia belajar untuk mengajar orang lain mereka sendiri Atau berkongsi hasil panen anda dengan orang lain. Memakan sayur-sayuran sendiri tidak hanya menjimatkan wang tetapi juga selamat dan tidak beracun. Ia baik untuk badan anda untuk menanam sayuran.


SJKC Sin Ming dan SJKC Kg Baru Semenyih, seminar bersama mengenai penanaman air Hidroponik.

SJKC Yoke Min di Bangi, mengajar 456 pelajar mengenai DIY hidroponik dan membekalkan kepada pelajar biji sayuran dan sabut kelapa secara percuma.

Adakah sukar untuk menanam sayuran anda sendiri? Jawapan saya: lebih mudah daripada memasak mi segera. Adakah kos hidroponik tinggi? Jawapan saya: sebenarnya, anda boleh DIY. Ia tidak semestinya untuk membeli peralatan penanaman mahal, anda boleh memulakan penanaman hidroponik dengan menggunakan beberapa botol mineral lama di rumah anda. Selagi anda mempelajari teknik dan prinsip penanaman hidroponik, anda boleh menggunakannya untuk seumur hidup anda. Di Merry Farm, kami juga menjual beberapa sistem hidroponik DIY. “Mini Hydroponics Box” yang kami hasilkan adalah bekas DIY yang membantu kami untuk menjimatkan wang sambil menikmati keriangan semasa penanaman. Tujuan “Mini Hydroponics Box” adalah untuk membolehkan kita mengamalkan teknik hidroponik yang membolehkan kita menanam makanan kita sendiri. Pada masa yang sama, kita boleh menjimatkan perbelanjaan serta yang penting menjauhikan diri kita daripada ancaman racun serangga.


Bekas Hidroponik Mini

Inspirasi kami untuk memperkenalkan “Mini Hydroponics Box” datang dari seorang guru yang berkata “tak kira apa tanaman pun sekali, ia tidak menjadi, tidak akan tumbuh dengan baik “. Oleh itu, saya secara khusus membuat kotak mini yang ringkas dan mudah untuk penanaman hidroponik. Sesiapa sahaja tanpa pengetahuan penanaman juga boleh menghasilkan beberapa sayur-sayuran segar. Kotak mini ini murah, dan dengan mengikuti tutorial gambar di bawah, kadar kejayaan adalah sangat tinggi. Kami menggalakkan sesiapa sahaja yang telah menanam sayuran anda sendiri untuk berkongsi keputusan anda di bahagian komen di bawah, mari kita berkongsi pengalaman kebahagiaan anda.
Kotak hidroponik mini dibuat menggunakan kotak Styrofoam ais krim. Walaupun saiznya kecil, ia boleh ditanam dengan 11 tumbuhan. Jika setiap minggu kita menanam kotak sayur-sayuran, hasil dari empat kotak mini hidroponik akan membentuk satu pusingan yang membolehkan kita makan sayur-sayuran segar setiap hari. Yang paling penting, anda boleh mempelajari teknik hydroponics dan mendapatkan manfaat daripadanya yang boleh digunakan seumur hidup.


Jenis-jenis bekas Hidroponik

Teknik hidroponik 1(一)Menyemai Benih

Teknik hidroponik 1: Anak benih
Aspek paling kritikal hidroponik adalah menyemai benih, selagi proses penyemai benih dijaga dengan baik, langkah seterusnya menjadi lebih mudah. Proses penyemaian perlu memberi perhatian kepada langkah-langkah berikut:
1. Setiap bekas penanaman boleh ditanam dengan 3-4 jenis tumbuhan berdaun kecil seperti bayam air, sawi Hong Kong. Untuk sayur-sayuran yang lebih besar setiap tanaman boleh ditanam dengan hanya satu sayuran contohnya pak choi.
2. Setiap set mini hydroponics mempunyai 15 bekas (cawan) penanaman. Kami mengesyorkan untuk menggunakan semua 15 cawan penanaman apabila menyemai anak benih supaya penyulaman boleh digunakan untuk menggantikan benih yang tidak tumbuh.
3. Letakkan 3-4 biji untuk setiap bekas penanaman, kekalkan tanaman paling subur pada setiap bekas penanaman selepas daun tumbuhan itu bertambah sebanyak 3 helai daun.
4. Biarkan benih bercambah di tempat yang tidak ada sinar matahari, benih harus bertumbuh selepas 3 hari. Siram sedikit air pada anak benih, perlu pastikan sabut kelapa sentiasa dalam keadaan lembap.
5. Selepas anak benih tumbuh, letakkan kotak di tempat yang dapat menerima cahaya matahari seperti balkoni atau garaj, dilarang letak di bawah matahari panas.
6. Siram tumbuhan setiap dua hari untuk memastikan sabut kelapa sentiasa lembab.
7. Selepas 5-6 hari dan apabila tumbuhan telah berkembang 3-4 daun, maka kita perlu menambah larutan nutrien A + B. kedalam bekas mini hidroponik.

Gambar-gambar menyemai biji benih:

1. Isi bakul tanaman dengan sabut kelapa tanpa pemadatan.
2. Isi air dengan bakul tanaman yang diisi dengan sabut kelapa.
3. Tuangkan benih yang dikehendaki, lembapkan batang pengcungkil gigi dan ambil 3-4 biji benih dengan batang pengcungkil gigi.

4. Letakkan biji pada permukaan gambut kelapa basah.
5. Tutup lapisan gambut kelapa nipis pada permukaan benih.
6. Masukkan bekas hidroponik melalui libang pada penutup dan letakkan di dalam kotak.
7. Tutup dengan kain lembap dan letakkan di tempat yang tidak ada cahaya di dalam bilik.

Teknik hidroponik 2: Suhu Air dan Kandungan Oksigen dalam Air

Suhu air. Akar kebanyakan sayuran tumbuh dengan baik di bawah 28 ° C + -, dan kandungan oksigen di dalam air juga pada kadar normal. Apabila suhu air terlalu tinggi, oksigen yang terkandung di dalam air akan berkurangan, bukan sahaja menyebabkan tumbuhan berkembang lebih perlahan, tetapi akhirnya akarnya akan reput kerana kekurangan oksigen. Secara amnya, suhu air mengalir lebih rendah dan kandungan oksigen juga lebih tinggi dan akarnya akan berkembang dengan baik di bawah keadaan sedemikian. “Mini Hydroponics Box” menggunakan Styrofoam sebagai bahan utamanya adalah untuk menyelesaikan masalah “suhu air” dan “oksigen”, kerana Styrofoam mempunyai kesan penebatan haba yang baik. Ia membantu untuk mengelakkan suhu air naik dengan pantas apabila kotak diletakkan di bawah sinaran matahari yang panas.

Teknik Hidroponik 3:Penyelesaian Nutrien A + B

Larutan nutrien adalah campuran pelbagai mineral, termasuk NPK, Ca, Mg, Na, Fe dan sebagainya. Jenis sayuran yang berbeza akan mempunyai formula yang berbeza untuk penyelesaian nutrien. Contohnya sayur-sayuran pada umumnya memerlukan lebih banyak nitrogen, sedangkan buah-buahan dan melon memerlukan lebih banyak kalium. Kami memberi tumpuan terutamanya kepada mengajar sayur-sayuran berkembang (jenis berdaun) menggunakan hidroponik, jadi penyelesaian nutrien kami mengandungi sejumlah besar nitrogen. Secara umum, penyelesaian nutrien dibahagikan kepada dua jenis, A dan B. Apabila digunakan, A / B bercampur dan dicairkan dalam air. Nutrien Komponen utama: kalium nitrat, kalsium nitrat, monocalcium fosfat, besi chimeric, asid borik dan sodium cuprate. Komponen utama B nutrien: kalium nitrat, magnesium sulfat, ammonium fosfat, zink sulfat, dan tembaga sulfat.
Larutan nutrien A / B Petua: Mengapa penyelesaian nutrien perlu dibahagikan kepada A dan B, tidak boleh dicampurkan ke dalam botol?
Sebab: Apabila bentuk tertumpu, kalsium nitrat tidak boleh dicampur dengan magnesium sulfat, monoammonium fosfat, mangan sulfat, zink sulfat, dan tembaga sulfat. Kalsium mudah direkristalisasi dan tidak dapat diserap secara berkesan oleh tumbuhan. Oleh itu, AB dibahagikan kepada dua botol. Penyelesaian nutrien yang kami rumuskan adalah kepekatan standard, dan A / B diencerkan pada nisbah 1: 200.
Berhati-hati apabila menambah penyelesaian nutrien A + B. 1. Letakkan kotak hidroponik mini di bawah tempat penanaman keinginan dan tambah air. 2. Tambah penyelesaian nutrien A + B dan tambah air hingga 95% penuh untuk memastikan bahawa cawan penanaman adalah 50% direndam dalam air. Rujuk kepada gambar mengenai cara menggunakan penyelesaian nutrien A + B:

1. Penuhkan air sehingga 80% paras bekas.
2. Tuangkan A / 4 paras penutup + B / 4 paras penutup ke dalam air.

3. Tambah sehingga 95% paras air dan tutup dengan penutup.
4. Pendedahan kepada matahari.

Teknik hidroponik 4: sinar matahari

Teknik hidroponik 4: sinar matahari
Kebanyakan sayur-sayuran memerlukan cahaya matahari yang mencukupi untuk tumbuh dengan baik, cahaya matahari membolehkan tumbuhan itu untuk menjalankan fotosintesis dan mencipta lebih banyak glukosa, yang mampu menjadikan sayuran kami lebih baik. Cahaya matahari yang cukup untuk sayur-sayuran biasanya 6-8 jam. Kebanyakan tumbuhan itu menyukai cahaya matahari, tetapi mereka tidak menyukai suhu tinggi (haba). Oleh itu, sesetengah tempat seperti Cameron Highlands dan Kundasang di Sabah di mana cahaya matahari mencukupi dan suhu lebih rendah, tanaman yang dihasilkan lebih sihat dibandingkan dengan tempat lain. Walaupun penggunaan Styrofoam tidak membenarkan persekitaran luar menyejuk, ia dapat membantu mengekalkan suhu di dalam air.


Harga-harga Gabungan Bekas Hidroponik Mini

Pakej Set Tunggal
Bekas Pakej Set Tunggal
1. penanaman 11 lubang hidroponik RM16.00
2. 15 cawan penanaman RM7.50
3. A + B penyelesaian nutrien berkhasiat 500mlx2 RM18.00
4. coco gambut 1 pek 1kg + – RM5.00
5. benih 20gm + – RM3.50
Sawi Hong Kong, Pak Choi Taiwan, atau Kangkung (pilih 1)

Jumlah: RM50.00


Pakej Set Double
1. P
enanaman 11 lubang hidroponik x2 RM30.00
2. 30 cawan penanaman RM12.00
3. A + B penyelesaian nutrien berkhasiat 500mlx2 RM18.00
4. Sabut Kelapa 1 pek 1kg + – RM5.00
5. benih x2 20gm + – RM7.00
Sawi Hong Kong, Taiwan Pak Choi, atau Kangkung (pilih 2)
Jumlah: RM72.00


Pakej Set Triple
1. Penanaman 11 lubang hidroponik lubang x3 RM42.00
2. 45 Bekas penanaman RM15.00
3. A + B penyelesaian nutrien berkhasiat 500mlx2 RM18.00
4. coco gambut 1 pek 1kg + – RM5.00
5. benih x3 20gm + – RM10.00
Sawi Hong Kong, Taiwan Pak Choi, atau Kangkung
Jumlah: RM90.00


Pakej Set Penuh + Percuma 15 cawan penanaman
1.  Penanaman 11 lubang hidroponik  x4 RM55.00
2. 60 bekas penanaman RM18.00
3. A + B penyelesaian nutrien berkhasiat 500mlx2 RM18.00
4. Sabut Kelapa 1 pek 1kg + – RM5.00
5. benih x2 20gm + – RM10.00
Sawi Hong Kong, Taiwan Pak Choi, atau Kangkung (pilih 2)
Jumlah: RM106.00


# Pembeli Berminat sila ambil perhatian

1. Harga untuk dua set atau lebih adalah agak murah, tetapi tidak dianjurkan untuk menggabungkan pembelian. Sila ambil perhatian bahawa hanya satu penyelesaian nutrien A + B dan sabut kelapa dimasukkan.
2. Kotak hidroponik mini lengkap adalah kesepakatan terbaik, ia dilengkapi dengan tambahan 15 cawan penanaman secara percuma. Sekiranya kotak ditanam setiap minggu, anda akan dapat menuai sayur-sayuran segar setiap hari pada minggu kelima. Semasa masa penuaian, sila sediakan anak benih untuk penanaman selepas tuaian.
3. Permulaan adalah disyorkan untuk memulakan dengan tumbuhan yang lebih mudah berkembang, seperti Taiwan pak choi, HK choy sum, dan kangkung. Biji-bijian yang termasuk dalam pakej adalah cukup untuk penanaman 1 tahun.
4. Tidak kira pakej yang anda beli, kami ingin anda berjaya dalam penanaman. Oleh itu, kami berharap pembeli dapat mengambil gambar dan berkongsi dengan kami selepas berjaya menanam. Kami akan menghantar anda dua biji sayur baru, yang cukup untuk anda tanam selama setahun.
5. Pilih pakej keinginan anda, kemudian hantar mesej ke telefon rasmi kami. 010-9203262 melalui Whatsapp. Contohnya: “Saya mahu membeli pakej set lengkap”. Selepas kami menerima mesej anda, kami akan mengatur penghantaran dengan sewajarnya.
Sayur-sayuran Homegrown sentiasa sihat dan sihat
Mari kita buat satu era penanaman percuma racun perosak

Sayur-sayuran Homegrown sentiasa sihat dan selamat
Mari kita membina penanaman bebas dari racun perosak


No comments so far.

Tinggalkan Balasan